Yvonne Kort, de lifestyle mondhygiënist van ‘Oergezonde Mond’ legt uit; Wist je dat bijna alle welvaartsziekten gepaard gaan met ontstekingen, ook wel inflammatie genoemd? Zo ook ontstekingen in de mond;
gingivitis en
parodontitis. Parodontitis is de vergevorderde vorm van tandvleesontsteking en dit is óók een
welvaartsziekte. Zou voeding ook van invloed kunnen zijn op deze ontstekingen in de mond? Een ontsteking heeft een functie. Zonder ontstekingsreactie kan bijvoorbeeld een wond niet genezen. Een acute ontsteking wordt gekenmerkt door vijf symptomen: pijn, roodheid, warmte, zwelling en verlies van functie. Er kan sprake zijn van een acute ontsteking van het tandvlees en van (vaak chronische) laaggradige ontstekingen. Een laaggradige ontsteking is een milde ontsteking die nauwelijks in het bloed aantoonbaar is. Is voeding een oorzaak van lage graad ontstekingen in de mond? Ongeveer 70% van het immuunsysteem bevindt zich in de darm. Elke voedingsmiddel levert een inflammatoire respons (ontstekingsreactie) op, dit is een reactie van het lichaam op afzonderlijke stofjes in voeding. De Dieet Inflammatie Index (DII) zegt iets over het effect van voeding op de ontstekingswaarden. Hoge suiker- en verzadigde vetinnames laten hogere ontstekingswaarden zien. Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die een lagere ontstekingsreactie laten zien. Wil je het ontstekingsniveau in je lichaam verlagen en met voeding invloed uitoefenen op de ontstekingsreactie? Maak dan meer gebruik van voedingsvezels, gefermenteerde zuivelproducten, groenten, vis, walnoten en lijnzaadolie. Lees ook het artikel van Yvonne over Vezels en mondgezondheid voor meer informatie. Boeken die je na kan slaan over voeding, lifestyle en mondgezondheid zijn verkrijgbaar bij de betreffende auteurspagina's b.v. Louise Witteman en Yvonne Kort.